In ons onderzoek over vier verschillende rijken, hebben we meerdere overeenkomsten en verschillen opgemerkt. We hebben elkaars hoofdstukken doorgekeken en gebaseerd daarop een vergelijking gemaakt.

Overeenkomsten

  1. Ondergang door oorlog

Alle rijken die wij hebben bekeken, zijn ondergegaan door een of andere vorm van oorlog.

Het Romeinse rijk werd binnengevallen door volkeren van buiten, het Mongoolse rijk had voornamelijk last van interne machts-twisten, het Ottomaanse rijk ging ten onder tijdens de eerste wereldoorlog en het Britse Rijk brokkelde af door de twee Wereldoorlogen.

 

  1. Erfopvolging in de hoogtijdagen

Al onze rijken hadden in ieder geval tijdens hun hoogtepunt een monarchie, wiens opvolging werd bepaald door familiebanden. Het Romeinse rijk had een keizerrijk, het Mongoolse rijk had weliswaar een proto-parlement maar alle Khans waren afstammelingen van Genghis, het Ottomaanse rijk had een Sultanaat en het Britse rijk een koning of koningin. Erfopvolging maakt het rijk eigenlijk zwakker. Er zijn namelijk meer kandidaten om het over te nemen, wat uit kan lopen in een zeer verdeeld rijk. Het Ottomaanse Rijk heeft dit goed opgelost. Er wordt maar een de sultan en de rest wordt onterfd.

 

  1. Economische vrijheid & vrede in de hoogtijdagen

Tijdens het hoogtepunt van de rijken die wij hebben onderzocht, hadden ze allemaal een relatief lange  periode van vrede, waarin relatief veel handel een economische vrijheid was. Deze periodes hebben allemaal een naam gekregen zoals die van de oorspronkelijke Pax Romana; de Pax Mongolica, Pax Ottomana en de Pax Brittanica. Alle rijken hadden ook economisch contact in meerdere regio’s en continenten.

 

  1. Sterke man die het rijk verenigt

Bij drie van de vier rijken die wij hebben behandeld was er een  ‘sterke man’ die het rijk tot een eenheid maakte. Bij het Romeinse Rijk zelfs drie: Romulus, Caesar & Augustus. Deze komen ook bij het Mongoolse rijk (Genghis Khan) en het Ottomaanse rijk (Osman Ghazi) voor. Als er een sterke leider is, dan kijken mensen op naar hem/haar. Zij voelen zich verbonden met elkaar door hun leider.

 

  1. Sterke invloed op het gebied van recht

Meerdere van de door ons onderzochte rijken hebben een grote stempel nagelaten op het gebied dat zij bezet hebben, en in het geval van het Romeinse Rijk zelfs daarbuiten. Deze wetten waren dus van zulke structuur dat ze nuttig waren en bleven voor de gebieden die onder het rijk vielen.

 

  1. Sterk leger tot het einde van de hoogtijdagen

Al onze rijken hadden in de hoogtijdagen een sterk leger, en bijna allemaal hadden ze een sterk leger voor hun bloeiperiodes. Een sterk leger was ook noodzakelijk. Om de rijken heen lagen andere landen/rijken die graag wat land af wilden pikken. Zodra het leger wat zwakker werd, grepen andere landen/rijken hun kans en vielen ze massaal de rijken aan.

Verschillen

  1. Religieuze vrijheid

In onze rijken waren er duidelijk merkbare verschillen in de religieuze tolerantie van de overheden. Het Romeinse rijk was bijvoorbeeld erg streng in het vervolgen van Christenen en Joden, terwijl de andere rijken helemaal niet minderheidsreligies hard aanpakte. Ook was er in het Britse en Ottomaanse Rijk een voorkeurspositie voor diegenen die de staatsreligie volgden en een achterstelling van minderheden, maar hier was in het Mongoolse Rijk geen sprake van.

 

  1. Tijdsduur van het Rijk

Wat betreft de duur van de rijken zijn er ook verschillen. Terwijl het Romeinse, Ottomaanse en Britse Rijk het allemaal minstens 500 jaar volhielden, bestond het Mongoolse Rijk maar iets meer dan 150 jaar. Het Mongoolse Rijk was dus een stuk instabieler.

Maak jouw eigen website met JouwWeb