Politiek aspect

De Britse eilanden zijn sinds mensenheugenis onder de heerschappij van een monarchie, maar werden in de loop van het tweede Millennium na Christus steeds iets democratischer. Een van de eerste documenten die dit ondersteund is de Magna Carta van 1215 AD.  Andere belangrijke documenten waren de Petition of Right (1628) wet, die belasting zonder toestemming van het Parlement verbood, en de Bill of Rights (1689) en uiteindelijk universeel mannenkiesrecht in 1918 en vrouwenkiesrecht in 1928. Hiervoor mochten alleen landbezitters stemmen. Tot de afscheiding van Ierland konden Ierse protestanten ook stemmen in Britse verkiezingen. Sinds de 17e eeuw regeerde de Britse kroon al niet meer absoluut over het Britse Rijk, maar ze had nog wel lang invloed op het Parlement.

Een belangrijke groep die niet mocht stemmen waren natuurlijk de oorspronkelijke inwoners van de continenten. Deze kwamen vooral in de 20e eeuw in opstand, mede omdat veel koloniale inwoners in de eerste en tweede wereldoorlog mee hadden gevochten en hier de kwetsbaarheid van de ‘superieure’ blanken ondervond. Na de afscheiding van India ging het snel.

Sociaal aspect

De maatschappij van Engeland was van 1500 tot 2000 aan veel verandering onderhevig. In de 16e en 17e eeuw werd Engeland sterk verdeeld over de kwestie van religie. Dit is ook de reden voor de stichting van de Church of England in 1534. Veel katholieken en niet-anglicaanse protestanten voelden zich tweederangsburgers sinds de aanwijzing van het Anglicanisme als staatskerk, en emigreerden naar de Verenigde Staten.

In Groot-Brittannië is er ondanks de vereniging van Wales, Engeland, Schotland en Noord-Ierland toch een sterk etnisch gevoel van de Welshmen, Schotten en Ieren. De Schotten zijn pas in 1707 bij Engeland gekomen en de Ieren hebben tot in de 20e eeuw gevochten tegen het Verenigd Koninkrijk. Net zoals dat The Victorian Era veel veranderingen teweeg bracht op economisch gebied, heeft het ook de cultuur van Het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld ingrijpend veranderd. Zo zijn sporten zoals boksen, roeien, rugby en voetbal uit Engeland gekomen, en technologieën zoals de stoomtrein en de compacte camera uit het VK. Ook kunststromingen zoals de romantiek zijn hier ontstaan. Ook het verspreiden van de Engelse taal is een belangrijk teken van de Britse invloed.

Economisch aspect

Al in de 18e eeuw maar vooral sinds de 19e eeuw was en is Groot-Brittannië en dominante kracht in de globale economie, een echte powerhouse. Dit komt vooral door het grote koloniale rijk dat ze hadden, The empire on which the sun never sets, die veel grondstoffen en een mercantilistisch beleid had, maar ook de Industrialisatie van de 19e eeuw, waarin Engeland de eerste was. Door haar koloniale connecties is sinds de 17e eeuw bijvoorbeeld thee populair geworden. Ook salpeter, een onderdeel van buskruit, was een belangrijke grondstof die verhandeld werd door de East India Company.

Religieus aspect

Sinds 1534, toen Henry VIII zich afscheidde van de Rooms-Katholieke kerk omdat de Paus zijn scheiding niet goedkeurde, is de Anglicaanse kerk de staatskerk van Groot-Brittanië. Katholieken werden lange tijd behandeld als tweederangsburgers, net zoals in de Nederlanden. Dit veranderde pas in 1829 met de Roman Catholic Relief Act, waarmee katholieken bijna volledig gelijke rechten kregen.

Militair aspect

Met de Act of Union (1707) werden de krijgsmachten van Schotland en Engeland verenigd. Na het verslaan van Napoleontisch Frankrijk bij de Slag van Waterloo (1815) werd Groot-Brittannië  de werelds voornaamste supermacht, en had daardoor een zwaar militair overwicht. Dit overwicht luidde de Pax Brittanica, een periode van relatieve vrede in Europa, die het uithield tot de Eerste Wereldoorlog. Vooral de Britse dominantie van het zeeruim maakte sinds de 17e eeuw de expansie en verdediging van Het Britse Rijk mogelijk. Een belangrijke ontwikkeling in de 19e eeuw was de productie van de HMS Dreadnought, een door stoom aangedreven zwaar bepantserd slagschip, dat de internationale standaard zou gaan worden.

Legaal aspect

De Britse Eilanden (vooral Engeland) hebben een belangrijke rol gespeeld in het vormen van de rechtsstelsels van haar voormalige koloniën. Zo woont een derde van de wereldbevolking in een land met geheel of gedeeltelijke common law, een vorm van gewoonterecht die in Engeland ontstaan is. Ook waren er in Engeland een van de eerste wetten die de macht van de monarch beperkten zoals de Magna Carta (1215) en The English Bill of Rights (1689).